סיור: התחייה הלאומית במאה ה16'



ההיסטוריה מספרת לנו כי הציונות החלה אי-שם במאה ה19, כאשר הטריגרים שהובילו בסופו של דבר להקמתה של מדינת ישראל היו שונים ומגוונים, כאשר מעל כולם עומד ומסוכך בזקנו הגדול: תיאודור-בנימין-זאב הרצל.
אבל עוד לפני האמנציפציה, חזונו של הרב קלישר, משפט דרייפוס ושאר האירועים אשר החלו להניע את גלגל "חזון המדינה היהודית", היו כאן אנשים אשר חלמו על הקמתה של מדינה יהודית בארץ ישראל, אנשים שלא רק חלמו אלא גם התחילו במעשה.

קשה להניח את האצבע על אותו הרגע בהיסטוריה שבו פעימת הדופק שינתה את פני ההיסטוריה, או שמא הייתה זו השראת השכינה אי שם במאה ה16', אשר נתנה את השראה אשר רוממה את טבריה וצפת בסופו של דבר למעמד ש "ערי קודש", וכמעט, ממש כמעט שהקימו לנו כאן מדינה יהודית שבירתה הכלכלית טבריה ובירתה הרוחנית צפת.

 עם ישראל עבר הרבה לאורך ההיסטוריה, תקופות של שיא ושל שפל ולא מעט תקופות שקבעו מחדש את שיא השפל, אבל אחת מהתקופות היפות בהיסטוריה של העם היהודי הייתה ללא ספק המחצית השנייה של המאה ה16', כאשר ארץ ישראל ידעה תקופת (קצרה) של פריחה, האר"י וגוריו "גילו" לעולם את סודות הקבלה בצפת, רבי יעקב בירב ביקש לחדש את הסמיכה ורבי יוסף קארו חיבר את השולחן הערוך – ספר שעד היום מהווה בסיס לכל תלמיד ישיבה הרוצה להיכנס בשערי עולם ההלכה.
בטבריה לעומת זאת, קיבלה הגבירה: דונה גראציה (חנה) מנדס נשיא, את הזכות מהסולטאן לעשות ככל אשר תאבה וזאת לפי שמועה אחת במתנה גמורה ולפי שמועה אחרת תמורת הבקשיש הצנוע של אלף דוקטים זהובים בשנה, אך לא משנה איזה מן השמועות היא הנכונה, העובדה שדונה גראציה אכן ניסתה להקים כאן אוטונומיה יהודית כבר במאה ה16', הופכת אותה לציונית הראשונה.

כאן אני רוצה להזמין אתכם לצעוד איתי בעקבות התחייה הלאומית שאירעה במאה ה16', ולבוא בעקבותיהם של מחדשי תורת הקבלה וההלכה בצפת, דרך סמטאותיה ובתי הכנסיות שבה, נבקר בבית הכנסת של רבי יעקב בירב, רבי יצחק לוריא אשכנזי (האר"י) ונעבור ליד קברו של רבי יוסף דה לה ריינה.
את הביקור בצפת נסיים בסיפור תקומתה של מדינת ישראל והקרבות על צפת בתש"ח.

לאחר הביקור בעולם ה"צפתי" של מעלה, נרד לכיוון טבריה וננסה להבין מה חיפשה כאן דונה גראציה – אותה גבירה ספרדיה אשר הודרה מדפי ההיסטוריה מסיבות עלומות,  איזה פוטנציאל ראתה בעיר טבריה ומה הפך אותה לאחת מארבעת ערי הקודש של ארץ ישראל, על מנת להבין זאת נעבור במספר תחנות המאפיינות את טבריה, בתקופתה של הדונה: בריכת דונה גראציה (ועל הדרך נבקר בקברו של רבי עקיבא על מנת ספר את סיפורה של טבריה מהתצפית נפתחת על העיר), לאחר מכן נרד לכיוון הרובע היהודי וחומת העיר שנבנתה בתקופתה ואולי אפילו בסיועה של דונה גראציה ונקנח את הסיור בביקור וארוחת ערב בבית דונה גראציה.

רגע לפני העלייה לאוטובוס נקפוץ לטיילת של טבריה על מנת לחזות במיצג "טיבריום" המוקרן על גבי מזרקות ומסכי מים ומספר את סיפורה של העיר טבריה.




לפרטים ולהזמנת הסיור, ניתן ליצור קשר בטל' 054-5870743

שלכם, 

יונתן לוקימסון.